Értékálló

A legbiztosabb megtakarítás

Pontos

Mindíg időben szállítunk

Megbízhatóság

Több mint tíz éve a piacon

Már kis összeggel is

Rendszeres megtakarítási formában is

Garancia

NEBIH engedéllyel dolgozunk

A világ aranypiaca

 

Napjainkban a Föld teljes felszíni aranykészlete kb. 165000 tonna (5 milliárd uncia) tömegű. Ez magában foglalja a mai napig kibányászott összes aranyat, amelynek értéke nagyságrendileg 5000 milliárd amerikai dollár, amennyiben a 2009. szeptemberi árfolyammal számolunk (1000 USD / 1 uncia). E készlet 75%-át az elmúlt száz évben bányászták ki.

 

A teljes készlet fele ékszerben, a másik fele pedig jegybankok és magánbefektetők tulajdonában van. A nemzeti bankok és az IMF tulajdonában lévő aranytartalékok tömege 2009-ben 29700 tonna. A legnagyobb tartalékkal az USA (8133,5 tonna) rendelkezik, második helyen Németország áll 3412,6 tonnával, a harmadik az IMF 3217,3 tonnányi aranytartalékkal.

 

Jelenleg az USD és az EUR után az arany a világon a harmadik legjelentősebb pénztartalék képző eszköz!

 

Napjainkban 2500 tonna (80 millió uncia) aranyat bányásznak évente. Bányászati kapacitásban Kína az első, majd sorban követi Dél-Afrika, Ausztrália, USA, Peru, Oroszország, Indonézia, Kanada. Érdekes adat, hogy Magyarország a középkorban Európa legnagyobb arany kitermelőjének számított az évi 5 tonnás mennyiségével, ehhez képest elszomorító, hogy 2009-ben az összes nemzeti aranytartalékunk mindössze 3,1 tonna. Ezzel a jegybankok világranglistáján a 78. helyen állunk.

 

Az arany iránti kereslet mindig magasabb, mint annak kínálata. A kereslet nagy részét az ékszeripar támasztja, de az utóbbi években óriási hatással voltak a kereslet növekedésére a különböző aranyalapú befektetési és felhalmozási alapok. A kínálati oldalon jelennek meg az újrahasznosított, és az ékszerekből újraolvasztott aranytömbök, valamint a nemzeti bankok által értékesített arany.

 

Az arannyal való kereskedés mintegy negyedét tőzsdei kereskedés teszi ki, ennek teljes éves forgalma 2008-ban 6000 milliárd USA dollár volt. Az arany kereskedelem legnagyobb forgalmú tőzsdéi: NYMEX (New York Merchantile Exchange), COMEX, Zürich, TOCOM (Tokyo Commodity Exchange), MCX India. A legnagyobb részesedése a New-Yorki tőzsdének van, kb. 80%. A tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) mögött felhalmozott aranykészlet óriási méretű, már-már az IMF aranytartalékának méretéhez közelít.

 

Az arany világpiaci árában meghatározó szerepet játszik az OTC (over the counter) kereskedelem, melynek forgalma túltesz a tőzsdei kereskedelmen is. A nap 24 órájában zajlik telefonon, illetve zárt elektronikus rendszerben. Ennek központja London (35%-os részesedéssel), valamint New York, Tokió, Zürich, Sydney és Hong Kong.