Értékálló

A legbiztosabb megtakarítás

Pontos

Mindíg időben szállítunk

Megbízhatóság

Több mint tíz éve a piacon

Már kis összeggel is

Rendszeres megtakarítási formában is

Garancia

NEBIH engedéllyel dolgozunk

 

Kifejezés

Jelentés

Arany-standard

Egy pénzügyi rendszer, mely a papírpénz aranyba való átválthatóságán alapszik.

Árrés (Spread)

A tőzsdei és fizikai kereskedésben az arany eladási és vételi árfolyama közötti különbség.

Befektetési arany

Az ÁFA-törvény alkalmazásában befektetési aranynak minõsül a legalább 995/1000 finomságú, és egy gramm feletti súlyú tömb, rúd vagy lemez formájú arany, amely akkreditált labor által kiállított minõségi tanúsítvánnyal rendelkezik, továbbá a befektetési célú arany feletti tulajdonjogot megtestesítõ értékpapír is. Befektetési arany a törvény értelmében az olyan 1800 után vert aranyérme is, amelyet a kibocsátás országában törvényes fizetõeszközként használtak vagy használnak, és amelynek piaci értéke legfeljebb 80 százalékkal haladja meg aranytartalmának értékét, továbbá azok az aranyérmék, melyek az Európai Közösségek Hivatalos Lapjában közzétett listán szerepelnek

Bullion

Rúdarany, vagy rúdezüst. Eredeti jelentése az olvasztóhely, vagy verde, valószínűleg a francia bouillon szóból származik.

Certifikát

Az aranycertifikát az aranybirtoklás egyik módja anélkül, hogy fizikai kézbesítés történne. Egyes bankok által kibocsátott tulajdonjogot megtestesítő okirat. A bank tárolja a fémet az ügyfél részére. Azok alkalmazzák, akik a biztonságos tárolást nem tudják megoldani, vagy ezáltal megnövelt likviditást szeretnének elérni úgy, hogy akár egy telefonhívással értékesíteni tudják az aranyat. Certifikátokat tőzsdei kereskedelemben is használják.

COMEX

(New York Commodity Exchange) New York-i Árutőzsde. A COMEX aranypiaci ügyletek 100 unciás egységekben köttetnek.

Fémjel

Arany és ezüst termékeken, ékszereken található jelzés, amely a gyártóról és a finomságról tanúskodik.

Finomság/tisztaság

A nemesfémek tisztaságát általában ezredrészekben fejezik ki, így az aranynál a 995, vagy „két kilences ötös” (995/1000), azaz 99,5% részarányú tisztaságot jelent. Régebben, a „good delivery” minősítés bevezetésekor a 995 volt a legnagyobb elérhető tisztaság, de manapság a legmodernebb technológia lehetővé teszi a „négy kilences” tisztaságot, ami 99,9999%-ot jelent.

Fix ár/London Gold Fixing

A London gold fixing minden nap kétszer összeül egy telefon konferencián, és meghatároznak egy árat a pillanatnyi árfolyam alapján, amelyen minden ismert vételi és eladási tranzakció bonyolítható a fixing időpontjában. A fix árfolyamot piacszerte használják viszonyítási alapként a spot tranzakciókban. A fixing 5 tagja (Deutsche Bank, ScotiaMocatta, HSBC, Barclays Capital és a Societé Generale) minden nap 10.30-kor és délután 3.00-kor „találkoznak”, és egy próba árral kezdik a fixinget. Továbbítják az árat a kereskedelmi irodáikba, akik közvetlen kapcsolatban vannak azokkal az ügyfelekkel, akik vételben vagy eladásban érdekeltek. Ezek a piaci szereplők nyilatkoznak arról, hogy mennyi nemesfém az, ami a vételi ill. eladási oldalra kerülne. Az ügyfelek viszont bármikor módosíthatják szándékaikat, visszaléphetnek, vagy újabb rendeléssel élhetnek. A kereskedők által deklarált pozíciók a vevők és eladók között állnak. (pl. ha egy bank egyes ügyfelei 2 tonnát vásárolnának, míg mások összesen 1 tonnányi eladást képviselnek, akkor a banknak kell képviselnie a hiányzó 1 tonnányi kínálatot.) Mindegyik fixing tag ezután meghatározza a pozícióját, és az összes érintett fél képviselőjeként lép fel, mint végső eladó vagy vevő (és ez milyen összegben), de a helyzet lehet egyensúlyban is. Ha a piac nincs egyensúlyban, pl. nagyobb az aranykereslet, mint a kínálat, az árat felfelé korrigálják, tehát emelik (és fordítva) az egyensúly beálltáig (mert némely ügyfél visszavonja vagy módosítja rendelését, ha az ár nem felel meg neki). Ezen a ponton határozzák meg a fix árat. Nagyon ritkán előfordul, hogy az árat kiegyensúlyozás nélkül is fixálják a tagok elnökének belátása szerint. Ennélfogva a fixálás teljesen nyitva áll, és minden piaci szereplő részt vehet benne bankján keresztül.

Good Delivery standard

Az a feltételrendszer, amelynek kritériumait egy arany tömbnek, illetve egy gyártónak teljesíteni kell. A Londoni Nemesfém-piac „good delivery” sztenderdje a nemzetközileg is elfogadott norma. Egy good delivery aranyrúdnak 350-430 uncia aranytartalommal kell rendelkeznie, a minimális tisztasága pedig 99,5% (két kilenc öt) kell, hogy legyen. A további specifikációk itt olvashatók.

Good delivery tömbök

Azok a tömbök és rudak, amelyek megfelelnek a London Good Delivery követelményrendszernek.

Karát

A tisztaság egysége, 1-től 24-ig. A 24 karátos arany (vagy színarany) legalább 999/1000 rész aranytartalmat jelent. A 18 karátos 750/1000, azaz 750 ezrelék aranyat, és 250 ezrelék ötvözetet tartalmaz.

Kilós tömb

1 kg tömegű tömb, megközelítőleg 32,1507 uncia.

LBMA

A Londoni Nemesfém-piaci Szövetség az elsődleges nemesfémpiaci koordinátor szervezet, a fő kapcsolódó pont a piac és annak szabályozói között.

Likviditás

Egy pénzügyi eszköz azon jellemzője, hogy azonnal készpénzre váltható legyen, jelentős anyagi veszteség nélkül.

Nemesfém érme

Másnéven befektetési érme a kibocsátó ország törvényes fizetőeszközeként is működő nagy darabszámban vert érme, amelynek piaci értéke inkább aranytartalmától függ, mintsem gyűjtői szempontoktól vagy a névértékétől.

Nemesfém próba

A fém tisztaságának vizsgálata.

Névérték

A nemesfém érméknek adott névleges érték a kibocsátó ország valutájában. Pl. az 1 unciás Gold American Eagle névleges értéke 50$, ami az érmén látható is, de a tényleges eladási és vételi árát minden esetben az arany aktuális piaci ára fogja meghatározni.

Numizmatikai érték

Az érmék értéke gyűjtői szempontoktól, a ritkaságától, állapotától, szépségétől függően, az aranytartalom nyújtotta belső értékén felül. A numizmatikai érték egy magasabb felárat ad egy nemesfém érmének.

Rúd/tömb

Az arany leggyakoribb formája kereskedési és felhalmozási célra. Az aranyrudak különböző méretben, formában és tisztaságban jönnek ki, és különböző súlyban, és mértékegységben mérve attól függően, hogy a világ mely részéről származnak.

Spot price

Pillanatnyi árfolyam tőzsdei kereskedésben.

Uncia

Az arany nemzetközi kereskedelmének hivatalos mértékegysége. Tömege átszámítva 31.1035 gramm.

Vétel/eladás (Bid/ask)

„Bid” a vételi ajánlat, amit a vásárló kereskedő kész fizetni a nemesfémért, az „ask” jelenti az árat, amiért az eladó hajlandó eladni.